Leuștean

Levisticum officinale

Aroma leușteanului

Leușteanul are o aromă intensă și dulce, cu o ușoară nuanță de parfum de frunze de schinduf. Totodată, acesta are o aromă similară cu cea a țelinei și un gust ușor amar.

Utilizarea leușteanului

Leușteanul este un condiment aromat folosit la prepararea supelor, ciorbelor, sosurilor, salatelor, tocănițelor sau la asezonarea murăturilor și altor sortimente de mâncăruri gătite.

Sfaturi pentru gătit

Frunzele de leuștean pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate. Pentru a-și păstra aroma intensă, adăugați leuștean la finalul preparării mâncărurilor.

Originea și istoria leușteanului

Leușteanul este o plantă perenă care face parte din familia Apiaceae, fiind originară din regiunea Mediteraneeană. Leușteanul este cunoscut și cultivat încă din antichitate atât ca plantă aromatică, cât și medicinală. Acesta a devenit și mai popular la începutul secolului al IX-lea, când Carol cel Mare a ordonat în politicile sale agricole ca această plantă să fie cultivată pe toate domeniile regale,
Astăzi, leușteanul este un condiment foarte des folosit, mai ales, în bucătăriile din Europa de Sud și Centrală.

Bine de știut

Leușteanul se armonizează bine cu mărar, usturoi, coriandru, chimen, dafin, oregano, pătrunjel, piper, arpagic, cimbrișor, ienupăr, ceapă.